Az esküvők megmentője lehet a koordinátor!

 

   Sok pár dönt amellett, hogy az esküvőjét maga szeretné megszervezni, mert élvezi a helyszín kiválasztását, a szolgáltatók keresgélését, a torták kóstolgatását, a meghívók szövegezését és minden egyéb, a nagy nap sikeréhez szükséges feladatot.

   Azonban az esküvő napján már szeretnék a teljes figyelmüket maguknak és párjuknak szentelni. A készülődés a hozzátartozók és barátok jókívánságainak fogadása, a fotózás, mind-mind odafigyelést, jelenlétet igényel a Nagy Napon. Nem szerencsés, ha az esküvő folyamatos rohanás és kapkodás, ahelyett, hogy minden pillanatát átélnénk és élveznénk. Sokszor a pár egy-egy rokont vagy barátot kér fel az esküvő lebonyolítására, aki aztán legtöbbször beleveti magát a beszélgetésbe, az ételek és italok élvezetébe és a figyelme elterelődik a szervezési feladatokról. Érdemes figyelembe vennünk, hogy a rokonaink és a barátaink a vendégeink és azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, ne pedig olyan feladatokat végezzenek, amiben nincs tapasztalatuk.

   Ezt a dilemmát oldja meg az esküvői koordinátor, aki csak a nagy napon lép színre és az a feladata, hogy a pár által megszervezett programelemeket az előre megírt és egyeztetett forgatókönyv alapján zökkenőmentesen levezényelje. Ha az esküvőt profi esküvőszervező gondjaira bízzuk elejétől a végéig, akkor a koordinátori szolgáltatás része a megbízásnak. De külön is igénybe vehető, ha a szervezés során a pár arra jut, hogy az esküvőjüket nem a szolgáltatók és a vendégek koordinálásával, a dekoráció ellenőrzésével, az ételek felszolgálásának időzítésével stb szeretnék tölteni.

   A koordinátor kezeli a nap teljes levezénylését a váratlan fordulatokat, a szolgáltatók és a vendégek problémáit, az időjárás miatt felmerülő vészhelyeteket és segít a gyors újra-tervezésben, ha bármi felborítaná a forgatókönyvet.

   A koordinátorral az esküvő előtt néhány héttel érdemes megírni a forgatókönyvet és átnézni a szolgáltatókkal kötött megállapodásokat, hogy le tudja vezényelni az előkészületeket, a vacsorát, a programokat.

   Az esküvőnkön akkor sem kell lemondanunk a profi segítségről, ha nem mindent engedünk ki a kezünkből.       

   Azonban a Nagy Nap lebonyolításának a nyugalma érdekében érdemes szakembert fogadnunk.

 

Ha a továbbiakban a segítségetekre lehetek, keressetek bizalommal!

       

       Sok szeretettel,

       Balogh Andrea – Esküvőszervező

 

 

 

Mikor érdemes igénybe venni az esküvői tanácsadást?

 

   Sokan döntenek úgy, hogy maguk szeretnék megszervezni az esküvőjüket. Az indokok között szerepelhet a vágy, hogy a pár mindent kézben tartson, az öröm, amit a várva várt esemény szervezése jelent vagy az a téves elképzelés, hogy az esküvőszervező nagyon drága.

   Bármi is indítja arra a házasulandókat, hogy egyedül vágjanak neki a folyamatnak, mindenkinél eljöhet az a pont, amikor megakad vagy tanácstalanná válik. Ilyenkor érdemes bevonni egy harmadik, tapasztalt félt, aki ugyan nem veszi át a szervezést, de tanácsaival tovább lendíti azt.

   Különösen most, a vírus miatt bizonytalanná váló helyzetben érdemes kikérni egy profi tanácsát arról, mit és hogyan érdemes megszervezni annak érdekében, hogy az esetleges szigorítások esetén is megtartható legyen az esküvő, a vendégek egészségének maximális megóvása mellett.

   Az esküvői tanácsadó átnézi veletek, hogyan álltok a szervezésben, rávilágít arra, mit felejtettetek ki az előkészületek során és segít a konkrét kérdéseitek megválaszolásában is. A tanácsadást konzultációként érdemes elképzelni, ahol megoszthatjátok a kétségeiteket, problémáitokat és újabb nézőpontokat kaptok.

   Az esküvői tanácsadást olyan felkészült szakemberek végzik, akik már jó néhány szertartás és esküvő megszervezésén vannak túl, így látni fogják, hol akadtatok meg, miket nem vettetek figyelembe. Ha még a folyamat legelején kéritek, akkor a tanácsadás arra is alkalmas lehet, hogy eldöntsétek, valóban belevágtok-e a szervezésbe vagy mégis szerződtettek egy esküvőszervezőt.   

   Ha a saját szervezés mellett döntötök, akkor pedig lehetőségetek lesz egy vagy több alkalommal átbeszélni a kiválasztott esküvőszervezővel a szervezés lépéseit, a lebonyolítás esetleges buktatóit, a szolgáltatókkal kötött szerződések részleteit. Tanácsot kaphattok az adminisztratív kérdésekben, a lehetséges helyszínek vagy a szóba jöhető szolgáltatók kapcsán. Akár csak egy-egy nehezebb témában (forgatókönyv megtervezése, adminisztráció, helyszínválasztás) is érdemes rövid tanácsadást, konzultációt kérni.

   Jó érzés és egyben nagy munka megszervezni egy ilyen jelentős eseményt és még jobb érzés, ha nem szakadtok szét a barátnők, családtagok véleménye és elképzelése között őrlődve, hanem van egy társatok, aki támogat a saját elképzeléseitek megvalósításában és biztosítja, hogy mindenre gondoljatok.

Ha a továbbiakban a segítségetekre lehetek, keressetek bizalommal!

 

       Sok szeretettel,

       Balogh Andrea – Esküvőszervező

 

 

 

Mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

 

   A legfontosabb különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között, hogy míg az anyakönyvvezető hivatali személy, addig a szertartásvezetőt a pár választja és alkalmazza.

   Az anyakönyvvezető előtt mindenképpen meg kell jelenni ahhoz, hogy a házasság érvényes legyen. Cserébe a párnak nincs beleszólása abba, hogy ha több anyakönyvvezető van egy önkormányzat kötelékében, ki fogja összeadni őket, milyen szöveg és zene kíséretében zajlik le a ceremónia. Az anyakönyvvezető csak az arra kijelölt házasságkötő teremben és csak a hivatali órákban tart szertartást és sok helyen már a péntek sem tartozik ide. Külső helyszínre csak a jegyző által engedélyezett esetben mehet.

    Ezzel szemben a szertartásvezetőt, mint esküvői szolgáltatót a pár választja és bízza meg. Így együtt választhatják ki a ceremónia hangulatát, stílusát és felépítését, a zenéket és a különleges elemeket. Kérhetnek közös faültetést, homokszórást, kimondhatják a boldogító igent az erdőben, a tengerparton, ejtőernyőzés közben vagy a saját kertjükben is. Az időzítés sem elhanyagolható szempont. A szertartásvezető bármikor összeadja a párt, legyen az hétvége, ünnepnap, éjszaka vagy hajnal, és nem szükséges 30 nappal korábban bejelenteni a házassági szándékot.

   Az esküvői ceremónia így kétféleképpen nézhet ki. Bejelentkezünk az anyakönyvvezetőhöz és a rugalmasságában bízva a hivatalos szertartás lesz az, amire meghívjuk a szeretteinket, barátainkat.

   Vagy a szűkkörű, hivatalos ceremónia után szertartásvezető segítségével tartunk egy álmainkban élő, különleges elemekkel tűzdelt szertartást ott és akkor, ahol és amikor szeretnénk.

   Ha személyre szabott, az igényeiteknek megfelelő, különleges ceremóniára vágytok, akkor a hivatali időben, az anyakönyvvezető által lebonyolított, rövid esketés után érdemes egy szertartásvezetőt megbízni, és az ő segítségével bárhol, bármikor, az általatok kitalált forgatókönyv szerint fogadhattok egymásnak újra örök hűséget.

 

       Sok szeretettel,

       Balogh Andrea – Esküvőszervező

 

 

 

A Nagy Nap sikerének az egyik titka, a jó esküvői forgatókönyv

   

    Ahhoz, hogy a nagy nap valóban gördülékenyen és sikeresen bonyolódjon le, elengedhetetlen az alaposan átgondolt és megtervezett esküvői forgatókönyv.

    A forgatókönyvről elsőre biztosan nem az esküvőtök, sokkal inkább egy hollywoodi film jut eszetekbe. A filmek talán legfontosabb eleme a jó forgatókönyv, amely a történetvezetésen túl megmondja, ki, mikor és mit fog csinálni ahhoz, hogy a végeredmény kasszasiker legyen.

    Az esküvőtökre tekinthettek úgy, mint életetek csupán néhány óráját felölelő, de egyik legfontosabb filmjére. Ezért elengedhetetlen forgatókönyvet készíteni hozzá!

   A nagy napon sok ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen.

   Például a fotós jó, ha mindig ott van, ahol fontos dolog történik, amihez viszont tudnia kell, mit, mikorra időzítettünk. Utólag hiába hiányoljuk a fotókat a menyasszony készülődéséről, a még várakozó, de gyönyörűen feldíszített vacsoraasztalról vagy az érintetlen tortáról, ha a fotós nem volt ott éppen. Ellenben, ha már az esküvő előtti hetekben elküldünk neki egy tervet, hogy milyen helyszíneken, milyen eseményekről szeretnénk képeket és azok mikor készíthetők el, akkor az unokáinknak is mutogathatjuk azokat.

A fotós mellett említhetnénk a dekorost, a szállítókat, a zenekart, a dj-t, akiknek tudniuk kell, hány órára érkezhetnek és mennyi idejük van az előkészületekre. Ugyanígy a vacsora helyszínnek is tudnia kell, hogy mikorra érkezik a násznép és a pár, mikor kezdődhet a vacsora, mikor tálalhatják az ételeket és mikor vegyék ki a hűtőből a tortát.

   És ha már forgatókönyvet írunk, ne felejtsük el a családtagokat sem, akiknek szerepük lesz az esküvőn. Beszédet mondanak, táncolnak, meglepetést terveznek. Számukra is hasznos és megnyugtató, ha tudják, mikor, mi fog történni a délután és az este során.

   A jó forgatókönyv összehangolja az esküvő sikeréért és hangulatáért dolgozó szolgáltatók  munkáját és egyben megnyugtat bennünket, hogy mindent megtettünk a nagy nap nyugalmáért. Ha mindenki tudja a feladatát, több figyelmet fordíthattok arra, hogy örömteli módon és nyugalommal készüljetek a pillanatra, amikor párotok megfogja a kezeteket és felteszi a kérdést…

 

Mosolygós Nagy Napot kívánok!

Balogh Andrea – Esküvőszervező

 

 

 

 

Esküvőszervező vagy              ceremóniamester?

 

      A munkáim során és az elmúlt esküvői kiállításokon alkalmam nyílt több párral átbeszélni a terveiket, elképzeléseiket a közelgő esküvőjük kapcsán.     

     Esküvőszervező? Mit fog csinálni? – hallottam többüktől. – Hiszen ott a ceremóniamester!

    A beszélgetésekből kiderült számomra, hogy sokan nem tudják, milyen szerepet is tölt be az esküvőszervező a nagy nap szervezésében, előkészületében és lebonyolításában.

    Mielőtt erre rátérnék, tisztázzuk, mi is a szerepe a ceremóniamesternek. A ceremóniamester az esküvő kezdete előtt egy-két órával érkezik, ahol már feldekorált, előkészített helyszín, megszervezett szertartás, megrendelt ételek, kiválasztott zenék stb várják. Ő a “showman”, aki az előre kidolgozott forgatókönyv szerint a szertartást, a közös fotózást és a vacsorát levezényli a helyszínen. Felelős azért, hogy terelgesse, szórakoztassa a násznépet, időben elindítsa a következő programot, legyenek azok a beszédek meghallgatása, a torta vagy a menyasszonytánc felkonferálása.

     De ki gondoskodik arról, hogy minden a pár elvárásai és az előírt forgatókönyv szerint zajlik, vagy megérkezett-e a torta sértetlenül és be lett-e téve a megfelelő hőmérsékletre, a megbeszéltek szerint van-e az esküvői helyszín előkészítve, hogy halad a dekorálás és ha szükséges odaállni és segíteni, megérkezett-e a dj, a szertartásvezető, a szertartásvezetői asztalra elő vannak-e készítve a szükséges kellékek, a szertartás ideje alatt ki legyen töltve a pezsgő a gratulációhoz, a zenekar behangolva várja a vendégeket?

     Ő az esküvőszervező. Ha már az esküvő előtt, jó előre tervezve felkérjük őt, akkor segítséget kapunk a helyszín, a szolgáltatók, kiválasztásában és a szolgáltatás színvonalával arányos, kedvező ár elérésében. Átsegíti a párt a szervezés és előkészítés buktatóin, felteszi a megfelelő kérdéseket és talál rájuk választ is.

     A nagy napon pedig a dekorosokkal együtt, sok órával a szertartás (és persze a ceremóniamester) előtt érkezik az esküvő helyszínére. Akkor is odafigyel a háttérmunkákra, amikor a ceremóniamester épp a násznép mozgását koordinálja egyik helyszínről a másikra.

     Az esküvőszervező karmesterként gondoskodik arról, hogy a szolgáltatók összehangolt munkában biztosítsák a vendégek jóllétét és biztonságát, míg a ceremóniamester a násznép elé kiállva, mikrofonnal a kezében irányítja a Nagy Napot. Együttes munkájuk eredményeképpen a pár stresszmentes, jól szervezett, vidám és emlékezetes napot élhet át szeretteivel.

     A ceremóniamester feladata magára a rendezvényre korlátozódik, ahol felelős azért, hogy minden programelem időben és jó hangulatban megtörténjen, a megfelelő pillanatban egy-egy játékkal, zenével tovább fokozza a vidámságot. Az esküvőszervező munkája ezzel szemben hónapokkal a nagy nap előtt kezdődik és a vendégek számára láthatatlanul zajlik.

    A blog első mondatában feltett kérdésre nagyon egyszerű a válasz. A legjobb, ha mindketten jelen vannak és segítik a párt, ahogy karmester és konferanszié is szükséges egy élvezetes hangversenyhez.

 

Remélem segítségetekre lehettem gondolataimmal.

Üdvözlettel,

Balogh Andrea – Esküvőszervező

 

 

 

 

Luxus-e az esküvőszervező?

 

      Amikor lakást vásárlunk, ingatlanközvetítővel dolgozunk, aki megkeresi az igényeinknek megfelelő, lehető legolcsóbb otthont…
      Ha szerződést kötünk, ügyvédhez fordulunk, aki ismeri a jogszabályokat, védi az érdekeinket és gyakorlata van abban, mi mindenre kell odafigyelnünk…
      Ha utazni szeretnénk, utazási irodára bízzuk annak megszervezését, hogy a program izgalmas, élménydús és gazdaságos legyen…
       A példák sora végtelen. Mi az oka annak, hogy amikor házasságot kötünk, az első utunk nem egy profi esküvőszervezőhöz vezet?
       Talán az amerikai, romantikus filmek sugallják azt, hogy csak a nagyon jó módú emberek engedhetik meg maguknak ezt a luxust. Ezekben a filmekben az esküvőszervező valóban filmbe illő helyszíneket, különleges dekorációt, időnként megbotránkoztatóan extrém kiegészítőket valósít meg. Mégis, a legtöbb nő ilyen különleges, jól szervezett esküvőre vágyik és arra a megnyugtató érzésre, hogy a nagy napon minden rendben lesz.

     Mi van akkor, ha a filmekről lehántjuk az extrém, nézőcsalogató ötleteket és megmarad az exkluzív környezet, a lágy zene, a kiváló ételek, a mindent kézben tartó esküvőszervező és a biztos tudat, hogy csak a párunkra és a közösen megélt napra koncentrálhatunk.
      És mindez sokkal olcsóbban, mintha magunk álltunk volna neki a több hónapos, idegölő szervezésnek. Kevés pár akad, aki olyan széleskörű szolgáltatói kapcsolatrendszerrel és szervezési tapasztalattal rendelkezik, mint egy szakértő. Az esküvőszervező legnagyobb értéke az, hogy ismeri a szóba jöhető helyszíneket, fotósokat, éttermeket,dekorosokat,nyomdákat. Dolgozott velük és tárgyalási pozícióban van, amikor az árak és a feltételek kerülnek szóba. A szolgáltatóknak érdekük, hogy jó minőségben és kedvező áron dolgozzanak az esküvőszervezővel, hiszen további megbízásokat kaphatnak tőle.
         A kapcsolatokon és az alkupozíción túl a profi esküvőszervező tisztában van a lehetséges buktatókkal, és képviselni tudja a pár érdekeit. Pontosan tudja, mire kell és érdemes figyelni a szervezésnél és ezzel komoly terhet vesz le a házasulandók válláról. Biztonságérzetet és „a minden rendben lesz” nyugalmát nyújtja ezzel. Tapasztalatból mondhatom, hogy profi szervezéssel a pár sok bosszúságtól megkímélheti magát és a sokszorosát megspórolhatja annak, mint amibe maga az esküvőszervezés kerül.

Luxus-e, ha esküvőszervezőt kérünk meg, segítsen a nagy nap előkészületeiben?
Abból a szempontból igen, hogy viszontláthatjuk a filmeken átélt esküvők luxusát: a különleges dekorációt, a kiváló ételeket és az exkluzív helyszíneket.  Abból a szempontból pedig nem, hogy garantáltan a legjobb áron jutunk hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz.

    Ma már nem az a luxus, ha esküvőszervezőre bízzuk magunkat, hanem az, ha egyedül vágunk bele a szervezésbe.

    Ha a továbbiakban segítségetekre lehetek,           

    keressetek bizalommal.

          Üdvözlettel,

          Balogh Andrea- Esküvőszervező